probiotici
BOLJI PRIRAST I SVARLJIVOST Profitabilnost proizvodnje mleka i goveðeg mesa u velikoj meri zavisi od rasta teladi prvih meseci po roðenju. Samo zdrava telad gajena u odgovarajućim uslovima mogu se razviti u visoko produktivne krave i dati veliku telad za proizvodnju mesa. Oblici stočarstva kao i ekonomski uslovi uzrok su očiglednih promena u tehnologiji gajenja teladi. Pošto je prvih dana po roðenju teladi mleko glavna hrana, ulažu se napori da se smanji procenat mleka u obrocima. Uzevši u obzir specifičnosti varenja kod novoroðene teladi, izvedena su istraživanja kojim su traženi načini kako da se telad naviknu na kabastu stočnu hranu – što je pre moguće. Neke biološki aktivne supstance su primenjene da bi se poboljšalo varenje i iskorišćavanje trave, tako da smanjenje količine mleka u obroku ne bi dovelo do smanjenja telesne mase. Konkurentnost u proizvodnji mleka je znatno porasla u današnje vreme, tako da je način poboljšanja ekološkog kvaliteta od prvorazrednog značaja. U tom smislu, obavljeno je dosta istraživanja da bi se definisali mikrobiološki preparati (za poboljšavanje varenja i metabolizma), ali je u Litvaniji uraðeno veoma malo kada su u pitanju istraživanja o uticaju probiotika na mladu telad. Zato je istraživanje u ovoj oblasti veoma važno – i praktično i teorijski. Cilj ovog istraživanja bila je analiza uticaja probiotičkih preparata na telad mlaðu od 6 meseci, naročito na – porast, svarljivost hranljivih supstanci u obroku, fiziološko stanje životinje i ekonomsku opravdanost. Materijali i metodi Parametri i metodi istraživanja ***Morfološka i biohemijska analiza krvi***: ***Kontrolno klanje teladi***: ***Istraživanje sadržaja buraga***: ***Proračun ekonomičnosti***: ***Statistička obrada podataka***: Rezultati eksperimenta sa preparatom "PACIFLOR" Rezultati eksperimenta sa preparatom "YEASTURE" - 1 Rezultati eksperimenta sa preparatima "YEASTURE" i "LACTURE" Rezultati eksperimenta sa preparatom "YEASTURE" - 2 Ekonomičnost primene probiotika
Probiotički preparat "PACIFLOR" koji je proizvela nemačka firma ''Hoechst Veterinaer GmbH'' korišćen je u prvom eksperimentu. U drugom, trećem i četvrtom eksperimentu ispitivani su probiotici "YEASTURE" i "LACTURE" kompanije ''Cenzone'' iz Sjedinjenih Američkih Država.
U periodu od 1999. do 2001. godine izvedena su ÄŤetiri eksperimenta sa litvanskom crnobelom teladi u Centru za praktiÄŤnu obuku i eksperimente Litvanske veterinarske akademije. Na poÄŤetku eksperimenta telad su u proseku bila stara mesec dana.
U prvom i trećem eksperimentu formirane su tri grupe jednomesečne teladi (Kontrolna grupa, Prva eksperimentalna grupa i Druga eksperimentalna grupa). Tokom prvog eksperimenta svaka grupa je imala 6 teladi, tokom trećeg – 4 teleta. U drugom i četvrtom eksperimentu bile su dve grupe teladi, a u svakoj (kontrolnoj i eksperimentalnoj) je bilo šest teladi. Životinje u posebnim grupama bile su istog porekla, starosti, rase i telesne mase. U prvom eksperimentu, kod Prve eksperimentalne grupe teladi dodavano je 200 grama probiotika "PACIFLOR" na 1 tonu koncentrata, a Drugoj eksperimentalnoj grupi dodavano je 300 grama istog preparata. U drugom i četvrtom eksperimentu korišćen je preparat "YEASTURE". U drugom eksperimentu 5 kg preparata je mešano sa 1 t koncentrata, u četvrtom – 2 kg. Preparati "LACTURE" i "YEASTURE" su korišćeni u trećem eksperimentu. U ovom slučaju, sva telad iz Prve eksperimentalne grupe hranjena su probiotikom "YEASTURE", a iz Druge eksperimentalne grupe – probiotikom "LACTURE". Količina probiotika kao početnog dodatka tokom prvog meseca eksperimenata bila je 5 kg/t, tokom drugog i sledećih meseci do kraja eksperimenta – 2 kg/t. U prvom eksperimentu svaka grupa je imala tri junice i 3 bika, u ostalim slučajevima korišćene su samo junice.
Životinje na farmi su hranjene prema planu koji je obezbeðivao dnevni prirast od 750-800 grama dnevno. Tokom pet meseci eksperimenata, svako tele je konzumiralo: u prvom eksperimentu – 459,5 h.j. (4434,9 MJ metaboličke energije); u drugom – 479,4 h.j. (4545,5 MJ metaboličke energije); u trećem – 475,0 h.j. (4565,8 MJ metaboličke energije); u četvrtom eksperimentu – 461,0 h.j. (4551 MJ metaboličke energije). Količina svarljivog proteina iznosila je 50,0; 45,0; 45,5 i 46,0 kg.
***Kontrola rasta teladi***: Porast telesne mase je odreðivana merenjem svake životinje pojedinačno na početku i na kraju eksperimenta, kao i jednom mesečno. Dnevni prirast je izračunavan na osnovu porasta telesne mase životinja.
Odreðivanje svarljivosti stočne hrane: Tokom istraživanja svarljivosti registrovani su ostaci hrane. Svarljivost hranljivih materija iz obroka proučavana je na kraju eksperimenata. Sve životinje su stavljene u posebne bokseve. Svarljivost hranljivih supstanci za svaku jedinku je odreðivana indikatorom TiO2, na osnovu njegove koncentracije u stočnoj hrani i fecesu.
U stočnoj hrani i izmetu odreðivani su sledeći parametri:
- ukupna količina azota, proteina i neproteinskog azota – po Kjeldalu
- suva materija – sušenje na temperaturi 1000 – 1050C
- pepeo – sagorevanje organskih materija u stočnoj hrani i izmetu na temperaturi 5000 – 6000C
- sirove masti – po Soskletu
- sirova vlakna – po Kuršneru
Morfološka i biohemijska analiza krvi obavljana je da bi se karakterisalo fiziološko stanje teladi. Eritrociti i leukociti po mm3 su brojani u Goriajevoj komori, količina hemoglobina je merena kolorometrijskim – hematitskim metodom Salija, ukupan protein u krvnom serumu – metodom refrakcije.
Na kraju prvog eksperimenta sva telad su zaklana. Posle klanja uklonjena su i izmerena creva i unutrašnje salo.
Sadržaj buraga je istraživan tokom četvrtog eksperimenta. Proučavani su sledeći parametri:
- pH
- smanjenje aktivnosti bakterija
- fermentacija glukoze
- ukupan broj i pokretljivost infuzorija u teÄŤnosti buraga
- ukupan broj slobodnih masnih kiselina i njihov meðusoban odnos
Ekonomičnost je izračunavana uzimanjem u obzir najefikasnije doze probiotičkog preparata sa tačke gledišta zootehnike, koliko je potrošeno na stočnu hranu i probiotike, cene i prihod po prirastu s obzirom na tarifu na dan realizacije.
Podaci su statistički ocenjivani aritmetičkom sredinom (X), standardnom devijacijom (±Sx), koeficijentom varijacije (Cv), razlikom u pouzdanosti (P).
U prvom eksperimentu sva telad je hranjena na isti način – dva puta dnevno. Hranljiva vrednost i struktura obroka su takoðe bili isti. Probiotički preparat "PACIFLOR" je dodavan koncentratima eksperimentalnih grupa teladi: Prva eksperimentalna grupa – 200 g/t; Druga eksperimentalna grupa – 300 g/t.
Primena probiotičkog preparata smanjila je konverziju hrane. Telad od 1 - 6 meseci starosti u kontrolnoj grupi koristila su 4,8 h.j. za 1 kg prirasta, telad Prve i Druge eksperimentalne grupe – 4,43 h.j. ili 7,7% i 4,15 h.j. ili 13,5% manje od teladi u kontrolnoj grupi.
Masa teladi u eksperimentalnoj grupi bila je veća od teladi kontrolne grupe u svim starosnim periodima. Tokom eksperimentalnog perioda masa teladi u kontrolnoj grupi se povećala u proseku za 96 kg, u Prvoj eksperimentalnoj grupi – 103,7 kg ili 8%, u Drugoj eksperimentalnoj grupi – 110,8 kg ili 15,4% u poreðenju sa kontrolnom grupom.
Bolji rast je uočen kod teladi hranjene probiotikom "PACIFLOR" u poreðenju sa životinjama kontrolne grupe. Masa teladi u Prvoj eksperimentalnoj grupi bila je 7,5 kg ili 5,5%, u Drugoj eksperimentalnoj grupi – 15,8 kg ili 11,7% veća nego u kontrolnoj grupi na kraju eksperimenta. Tokom celog perioda eksperimenata prirast teladi u Prvoj grupi iznosio je 78 kg ili 10,9 % u proseku, u Drugoj grupi – 112 kg ili 18% više nego u kontrolnoj grupi. Podaci eksperimenata očigledno pokazuju da je ovaj probiotik najefeikasniji do četvrtog meseca starosti.
Rezultati svarljivosti hranljivih supstanci iz obroka pokazali su da je svarljivost nekih komponenata obroka bila bolja u Prvoj eksperimentalnoj grupi teladi. Svarljivost suve materije popravila se za 1,32%, svarljivost organskih materija za 1,99% (P<0,05), svarljivost proteina za 2,91% (P<0,05), meðutim, nije primećen značajan uticaj ovog preparata na svarljivost vlakana i masti. Varenje svih komponenata stočne hrane sa izuzetkom masti je bilo bolje kod Druge grupe teladi. Svarljivost suve materije, organske materije, proteina i vlakana bila je 2,75%, 3,52%; 4,33% i 1,2% veća (P<0,05, P<0,005, P<0,005 i P<0,05).
Na osnovu rezultata istraživanja mikrobioloških i biohemijskih parametara zaključeno je da dodavanje probiotičkog preparata u obroke pozitivno utiče na morfološki sastav krvi. Količina eritrocita kod teladi kontrolne grupe je bila 4,6 mln/mm3. Primena "PACIFLORA" povećala je količinu eritrocita u Prvoj i Drugoj eksperimentalnoj grupi za 21,5%. Paralelno je primećena veća količina hemoglobina. Količina hemoglobina u krvi teladi kojoj je davano 200 g probiotika na tonu koncentrata bila je za 6 g/l ili 4,8% veća, a kod teladi kojoj je davano 300 g/t – 4 g/l ili 3,2% više nego u krvi kontrolne grupe. Količina leukocita u krvi teladi eksperimentalnih grupa porasla je sa 7,7 hiljada/mm3 (kontrolna grupa) na 11,0 hiljada/mm3. Telad su bila zdrava tokom celog perioda eksperimenata. Hematološka analiza pokazuje da se svi morfološki i biohemijski parametri kreću u opsegu fizioloških normi.
"PACIFLOR" je samo neznatno uticao na sistem varenja, meðutim, veća koncentracija preparata (300 g/t) imala je nekog uticaja, pa je težina velikih creva sa sadržajem i bez sadržaja porasla za 0.59% i 0,25% (P<0,01 i P>0,05). Tendencija opadanja je primećena u stomačnoj masi sa sadržajem i bez sadržaja za 0,40% i 0,87%. Težina jetre, pankreasa i bubrega se neznatno smanjila primenom preparata "PACIFLOR".
U drugom eksperimentu telad su dobijala probiotički preparat "YEASTURE" (5 kg/t koncentrata). Telad kontrolne i eksperimentalne grupe su držana u istim uslovima i hranjena istim smešama.
Prirast u eksperimentalnoj grupi krava se razlikovao od početka eksperimenta. Na kraju prvog meseca telesna masa prve grupe teladi bila je 5,7 kg ili 7,9 % veća od one kod kontrolne grupe. Tokom celog eksperimenta masa kontrolne grupe teladi je porasla za 100,8 kg, eksperimentalne grupe – za 111,7 kg ili 10,8%. Dnevni prirast eksperimentalne teladi bio je 68 g ili za 10,13% veći. Ovaj preparat imao je najveći uticaj tokom prva tri meseca. Tokom ovog perioda težina teladi je bila za 7,5 kg ili 8,2%, a dnevni prirast za 110 g ili 15,9% veći nego u kontrolnoj grupi.
Na osnovu dobijenih rezultata ovog eksperimenta može se zaključiti da je preparat "YEASTURE" povećao svarljivost svih hranljivih materija u obroku. Svarljivost suve materije povećala se za 2,1%, organske materije za 2,3%, sirovih masti za 3,93%, proteina za 3,27%. Posebno veliki uticaj primećen je na svarljivost vlakana, koja je povećana za 5,9% u poreðenju sa kontrolnom grupom. Ova činjenica očigledno dokazuje da lanac bakterija u probiotičkom preparatu pozitivno deluje na probavni sistem makroorganizma. Svi morfološki parametri krvi odgovaraju fiziološkim normama. Dovoljno su dobri i karakterišu dobro zdravlje teladi. Veća količina hemoglobina (4,7%) je konstatovana u krvi kontrolne grupe.
Glavni cilj trećeg eksperimenta bilo je proučavanje uticaja preparata "YEASTURE" i "LACTURE" kada se njihova količina postupno smanjuje. Tokom prvog meseca eksperimenata korišćeno je 5 g preparata na 1 kg koncentrata, tokom sledećih meseci – 2 g/kg.
Porast je bio intenzivniji kod teladi hranjene preparatima. Najznačajnija razlika pojavila se izmeðu eksperimentalne i kontrolne grupe krava kojima je dat preparat "YEASTURE". Pod uticajem ovog preparata telad su bila za 12,7 kg ili 8,2% teža nego u kontrolnoj grupi. Uticaj "LACTURE" je bio slabiji. Telad eksperimentalne grupe, kojima je dat probiotik "LACTURE" su prirastala za 6 kg ili 4,3% više od teladi kontrolne grupe. Tokom celog perioda eksperimenata dnevni prirast u prvoj eksperimentalnoj grupi je bio 47 g ili 6,2% veći, u drugoj grupi za 78 g ili 10,2% veći nego u kontrolnoj grupi. Dnevni prirast kod teladi kojima je dat preparat "YEASTURE" bio je 31 g ili 3,8% veći nego u grupi kojoj je dat preparat "LACTURE".
Stepen iskorišćavanja svih hranljivih supstanci povećao se u slučaju primene probiotičkih preparata. Svarljivost suve materije u Prvoj i Drugoj eksperimentalnoj grupi povećala se za 1,37% i 1,82%, organske materije za 2,03% i 2,41%, proteina za 1,02% i 1,92%, vlakana za 1,30% i 2,0%. Svarljivost masti se, takoðe, znatno povećala za 2,57% i 5,65% (P>0,05 i P<0,05).
Svi morfološki parametri krvi odgovaraju fiziološkim normama. Veća količina hemoglobina (27,4%) je konstatovana u krvi II grupe teladi.
Tokom IV eksperimenta sva telad su hranjena i ÄŤuvana pod istim uslovima, ali koncentratu teladi eksperimentalne grupe dodavano je 2 kg/t preparata "YEASTURE". Svrha ovog eksperimenta je bila prouÄŤavanje efekata smanjenih koliÄŤine preparata.
Težina svih krava u eksperimentu je bila veća tokom svih perioda eksperimenta. Masa teladi kontrolne grupe je povećana za 124,7 kg u proseku, eksperimentalne teladi za 136,1 kg ili 9,1%. Ova razlika je bila manje očigledna tokom prvog meseca eksperimenata i iznosila je samo 3,4% u poreðenju sa kontrolnom grupom. Najveća razlika izmeðu kontrolne i eksperimentalnih grupa je primećena tri meseca od početka eksperimenta (životinje su bile stare 4 meseca) i iznosila je 11,4%. Prosečan dnevni prirast tokom celog eksperimenta bio je 77 g ili 9,2% veći kod ogledne nego u kontrolnoj grupi.
Svarljivost organske materije u obroku bila je neznatno veća u eksperimentalnoj grupi teladi. Svarljivost suve materije povećala se za 0,95%, organske materije za 0,85%, masti za 0,55%, proteina za 1,86% i vlakana za 2,0%.
Tečnost buraga kontrolne grupe imala je pH 6,77 u proseku, a kod eksperimentalne grupe za 6,83 ili 0,9% veći no kod kontrolne grupe.
Istraživanje smanjenja aktivnosti bakterija pokazalo je da je "YEASTURE" uticao na mikrobiološku aktivnost, te je kod eksperimentalne teladi bila je za 46% veća nego kod kontrolne grupe.
Procesi fermentacije u buragu eksperimentalne teladi su se poboljšali, a to se pokazalo fermentacijom glukoze koja je porasla za 44%.
Količina infuzorija se povećala sa 101,87 hiljada/ml na 154,48 hiljada/ml ili za 51,6% (P<0,05), a ukupan broj bakterija sa 980x103 l/cm3 na 1874x103 l/cm3 ili za 91,3%.
Tokom eksperimenta pH je iznosio oko 7, a ukupna količina slobodnih masnih kiselina veća za 2,66 mmol/l ili 3,1% nego u kontrolnoj grupi. Količina acetonske kiseline se smanjila, a povećala količina propionske i buterne kiseline povećala.
Najveći ekonomski uticaj je konstatovan primenom probiotičkog preparata "PACIFLOR". Dodavanje 200 g preparata na 1 t koncentrata daje 18,42 litasa profita, kada se količina preparata poveća na 300 g/t profit je 41,28 litasa ili za 1 uloženi litas može se očekivati profit od 4,51 i 6,75 litasa.
Primena preparata "YEASTURE" daje 38 ct profita kada se 5 kg doda na 1 tonu koncentrata. Kada se samo 2 kg preparata koriste, 1 litas daje profit od 2,55 litasa. Ovo se odreðuje količinom i cenom preparata. U slučaju kada se koristilo 5 kg preparata tokom prvog meseca eksperimenata i smanjilo se na 2 kg tokom sledećih meseci, dobijen je najveći prirast tokom svih eksperimentalnih meseci od 12,7 kg i dodatni profit od 25,41 litasa, tako da je svaki uloženi litas doneo 2 litasa profita.
Primena preparata "LACTURE" tokom prvog meseca u dozi 5 kg/t, a tokom sledećih meseci do kraja eksperimenata sa 2 kg/t, dala je 6,7 kg prirasta i 7,41 litasa profita, odnosno – svaki uloženi litas doneo je 58 ct profita.
Na kraju eksperimenata telad stara 6 meseci imala su bolje razvijen digestivni sistem u kome je dominirala populacija korisnih bakterija. Životinje su pokazale i bolji rast i veću produktivnost.
Na osnovu izvedenih eksperimenata može se zaključiti da je primena probiotičkih preparata kod teladi mlaðih od 6 meseci povećala prirast za 6,2 ili 18%, svarljivost organske materije u stočnoj hrani za 0,55 ili 5,9%. Mikrobiološka ravnoteža sistema za varenje se takoðe poboljšala. Nije bilo negativnog uticaja na zdravlje životinja.
ProbiotiÄŤki preparati daju pozitivan ekonomski efekat nezavisno od koliÄŤine konzumirane hrane